pametna zgrada

Pametna zgrada predstavlja koncept modernog stambenog ili poslovnog objekta koji koristi najnovija rešenja u oblasti automatizacije i upravljanja objektom. Ideja je da se kroz pametne uređaje i sisteme kontrolišu i upravljaju svim elementima zgrade, uključujući rasvetu, grejanje, hlađenje, ventilaciju, audio, video nadzor, sigurnosne kamere i alarme, pa čak i uređaji u zajedničkim prostorijama, kao što su liftovi i garaže.

Pametna zgrada može uštedeti novac i energiju kroz kontrolu potrošnje energije u svakoj prostoriji u zgradi i uključivanjem ili isključivanjem uređaja kada je to potrebno. Takođe, pruža visok nivo sigurnosti, jer korisnici mogu pratiti i upravljati sistemom za video nadzor, alarmom i slično. Pametni uređaji u zgradi su takođe povezani i mogu komunicirati jedni s drugima, što znači da se mogu postaviti određene scenarije, na primer, da se svetla automatski uključe kada se uđe u hodnik.

Pored toga, pametna zgrada može pružiti dodatne pogodnosti za stanare ili korisnike, kao što su pametni termostati koji se automatski prilagođavaju načinu života stanara ili korišćenju zajedničkih prostorija, uređaji za nadzor kvaliteta vazduha ili smanjenje buke, sistemi za kontrolu pristupa i još mnogo toga.

Sistem automatike u pametnoj zgradi se oslanja na senzore, kamere, bežične mreže i druge tehnologije kako bi omogućio jednostavno i intuitivno upravljanje svim uređajima u zgradi. Upravljanje se može obavljati iz udobnosti stana ili kancelarije, ili čak izvan zgrade putem mobilnog telefona ili tableta.

Pametne zgrade su korisne ne samo za pojedince, već i za kompanije, jer mogu smanjiti troškove održavanja i povećati efikasnost poslovanja. Takođe, mogu pružiti dodatne usluge i poboljšati korisničko iskustvo.